Vastine Yleisradion yksipuoliseen kannanottoon kevytyrittäjyydestä
1.9.2021|Joonas Tuompo
Kevytyrittäjyys nostattaa usein kysymyksiä. Jotta kysymyksiin saadaan vastauksia, on hyvä tarkastella asiaa laajemmin asiantuntijanäkökulmasta. YLE:n 1.9.2021 julkaistussa artikkelissa ja A-studion saman päivän videossa uutisoitiin virheellisesti ja tuomittiin ala tietämättömin perustein. Yksipuolisen tiedon levittäminen sekä polkee itsensätyöllistäjien vapauksia että lisää tietämättömyyttä.
Kevytyrittäjän työttömyys- ja eläketurva?
Kevytyrittäjien asema on selkeä sekä työttömyys- että eläketurvassa. Työttömyysturvan osalta kevytyrittäjät kuuluvat Yrittäjien Työttömyyskassan alaisuuteen ja vuodesta 2016 alkaen heidät on katsottu yrittäjiksi. Eläketurvakeskuksen vuoden 2017 päätöksen mukaisesti he ovat yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) alaisia.
Kukin TE-toimisto tekee omat ratkaisunsa, eikä asiaan ole yhteistä linjaa.
Myös Uusi työ ry on toistuvasti ottanut tämän epäkohdan esille ja asialle tulee tehdä jotain.
Miksi en ryhtyisi suoraan toiminimiyrittäjäksi?
Yleisesti laskutuspalvelu vähentää kevytyrittäjän tuloista omaan yritystoimintaansa perustuvan palvelumaksun sekä lisäpalvelumaksun. Maksuilla turvataan kevytyrittäjän vakuutus työajalla ja katetaan esimerkiksi palkanmaksukuluja. Yrittäjyys tuo kuitenkin mukanaan (usein kiinteitä) kuluja, kuten esimerkiksi kirjanpito, pankkitili sekä mahdolliset muut taloushallinnolliset kustannukset. Toiminimiyrittäjyys tulee siis laskennallisesti edullisemmaksi, jos yrittäjä laskuttaa yli 3200 €/kk (vertailussa käytetty alan keskivertopalvelumaksua yht. 7,9 %).
Kevytyrittäjyys on laskutuspalvelun keksimä markkinointitermi.
Kevytyrittäjyys ei ole markkinointitermi. Se on itsensätyöllistämisen muoto, kuten mikä tahansa muukin yrittäjyyden muoto. Kevytyrittäjyys-termi pilkottuna osiin tarkoittaa:
- Kevyt – yrittäjä ei joudu hoitamaan byrokratiaa, vaan laskutuspalvelu hoitaa sen hänen puolestaan.
- Yrittäjä – mitään muuta kevytyrittäjän ei väitetä olevan.
Tehdään siis asia selväksi: Viranomaiskäsityksessä kevytyrittäjyys on vakiintunut yrittäjyydeksi. Ainoa taho, jossa tätä päätöstä saatetaan soveltaa, on Verohallinto, kun kyse on palkasta.
Eli onko kevytyrittäjä yrittäjä? On ja siksi nimessä on sana yrittäjä.
Artikkelit
-
17.5.2022
Tapahtuma-alan henkiin herääminen -
3.5.2022
FREE.fi 5 vuotta -
20.4.2022
Työturvallisuus