Joonas Tuompo

FREE.fi 5 vuotta

3.5.2022|Joonas Tuompo

FREE.fi taival

Töitä lähdettiin tekemään 1.5.2017, jolloin ensimmäinen softa saatiin ulos. Tämä päivä oli aloituspäivä operatiivisessa toiminnassa ja nyt juhlitaan jo FREE.fi:n 5-vuotis syntymäpäivää.

Minulla oli kavereita, joilla oli toiminimiyrityksiä ja monella jäi paljon asioita hoitamatta, kuten ALV:t ja eläkevakuutukset. Ajattelin, että kenenkään ei pidä joutua yrittäjäksi vastoin tahtoaan tai pakottaen. Kevytyrittäjyys oli vastaus tähän tilanteeseen ja näin syntyi sitten FREE.fi.

Start up yrittämisessä on paljon erilaisia kokemuksia. Ensimmäisen softan rakentaminen yhdessä Muneerin kanssa oli todella pitkä prosessi. Meillä oli aikoinaan myös sellainen konsepti kuin milli bileet. Muistan, kun saimme ensimmäisen kuukauden liikevaihdon yli miljoonan, se oli todella siisti juttu!

Yrittämisen helppoudet ja vaikeudet

Yrittämisessä on niin helppoja, kuin vaikeita puolia. Yrityksen saa helposti pystyyn, eikä se ole vaikeaa. Loppujen lopuksi kirjanpito on hyvin yksinkertaista mutta ilmapiiri ei ole välttämättä alussa niin hyvä, kuin sen tulisi olla. Yrittäminen on helppoa niin kauan kun asiat menevät hyvin. Mikäli asiat menevät huonosti voi se pilata elämän isosti, mikä tekee siitä huonon puolen. 

Viiteen vuoteen on mahtunut paljon erilaisia asioita. Yllättävän paljon on ollut lähes kriisitilanteita, joihin on täytynyt reagoida nopeasti, esimerkiksi muutokset lainsäädännössä. Tällaisten muutoksien kanssa on oltava todella herkkänä, sillä ne vaativat jatkuvaa kehittämistä toiminnan puolesta. Toimiala on todella nopeasti etenevä ja muuttuva, mikä vaatii jatkuvaa toimimista. 

FREE.fi tulevaisuus

FREE.fi on minulle kuin toinen lapsi, joka ajaa melkein kaiken edelle. Samaan aikaan se on intohimo, vapaa-ajan harrastus ja työ. FREE.fi onkin erittäin iso osa minun identiteettiä. 

Kun FREE.fi on 10-vuotias luulen, että emme ole enää puhtaasti kevytyrittäjyyspalvelu, vaan laajemmin yrittäjäalusta. Tällöin me pystymme tarjoamaan käyttäjille ja asiakkaille erilaisia ominaisuuksia mitä he tarvitsevat. Ydin kuitenkin pysyy samana, eli vastataan asiakkaiden tarpeisiin ja luodaan heille arvoa. 

FREE.fi ei ole vielä aikuinen, enkä usko, että tulee koskaan olemaan. Meidän kulttuuri on todella nuorekas ja tulee aina olemaan. Tämän kaltaisella toimialalla ei tulla varmaan koskaan saavuttamaan tilannetta, jossa voidaan vain olla ja fiilistellä, sillä toimiala on jatkuvasti kehityksessä.