Joonas Tuompo

Tapahtuma-alan henkiin herääminen

17.5.2022|Joonas Tuompo

Tapahtuma-alan ahdinko näkyi FREE.fi:llä korona-aikana laskutuksien vähäisyytenä ja tapahtuma-alan laskutus tippui kokonaan nollaan. Juttelin tapahtuma-alan tekijöiden kanssa ja he kertoivat kalentereidensa tyhjenneen kokonaan. Ääni- ja valosuunnittelijoilta, muusikoilta ja esiintyjiltä hävisivät kaikki keikat. Korona-aikana elettiin pitkään ilman mitään tapahtumia ja hetkellisesti näytti jo hyvältä, kunnes taas saapui uudet rajoitukset. Viime kesänä ei ollut oikeita Festareita oikeastaa lainkaa. Tämä on aiheuttanut paljon epävarmuutta, sillä useat keikat ja tilaukset ovatkin peruuntuneet nopealla aikataululla.

FREE.fi mukana tapahtuma-alan uudelleen heräämisessä

Tänä vuonna on paljon tapahtumia, joissa ollaan mukana kuten Creator Awards, FLOW ja toivottavasti Slush. Näissä tapahtumissa tulemme olemaan isosti mukana ja antamaan omalta osaltamme tukemme tapahtuma-alan uudelleen heräämiselle.

Tuemme tapahtuma-alan työntekijöitä

Myynti on ollut meillä paljon yhteydessä tapahtuma-alan järjestäjiin ja yrityksiin, jotta olemme voineet tarjota heille alennettuun hintaan meidän palvelumaksut. Tapahtuma-alan tekijät ovat kärsineet viimeisen kahden-kolmen vuoden aikana paljon ja heille on korvattu heikosti tulonmenetyksiä, jonka vuoksi halusimme tarjota heille apua ja tukea. 

Koronan alkaessa järjestimme korona-avun, jossa autoimme tapahtuma-alan tekijöitä löytämään heille muita toimeksiantoja. Tapahtuma-alalla on paljon muuttuvia tekijöitä ja tekijät todella monilahjakkaita, joten saimme työllistettyä yli sata tekijää muihin toimeksiantoihin.

Ajatuksia pandemian vaikutuksista

Täällä Suomessa kun elämme hyvinvointivaltiossa, on meillä hyvä tukijärjestelmä palkansaajille, jotka ovat maksaneet työttömyyskassojen maksuja. Heidän kohdallaan asiat ovat toimineet mutta itsensä työllistäjien sosiaaliturvassa on isoja aukkoja. Tavallaan on kaksi erillistä työttömyysjärjestelmää. Tapahtuma-alan ammattilaiset saavat osan tuloista palkkatuloina ja osan yrittäjätuloina, ja näitä kahta on mahdotonta yhdistää Suomessa keskenään. Tässä onkin valtava kehityksen paikka. On todella käsittämätöntä ettei siihen ole vielä puututtu epäkohtana, vaikka se on päättäjille tuotu hyvin selvästi esille.